Stoks_Meubelen_Illustratie_Verschil_Winkelkast_Buffetkast_3

Wat is het verschil tussen een winkelkast en een buffetkast?

Winkelkasten en buffetkasten kunnen erg op elkaar lijken. Beide soorten kasten zijn groot en bieden ontzettend veel mogelijkheden. Ook kunnen zowel winkelkasten als buffetkasten deuren met vitrines (raampjes) hebben. Hierdoor vallen onze winkelkasten alsmede buffetkasten onder de categorie vitrinekasten. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste kast vertellen we in dit artikel over het verschil tussen een winkelkast en een buffetkast.

Het grootste verschil tussen een winkelkast en een buffetkast?

Een winkelkast of buffetkast kan een echte aanwinst zijn voor je interieur. Deze ambachtelijk gemaakte wand vullende houten kasten zorgen voor veel extra opbergruimte en maken van je huis een thuis. Maar hoe weet je nu of je een winkelkast of een buffetkast in huis hebt gehaald? Het verschil is erg gemakkelijk te zien. Een winkelkast heeft een compleet rechte voorkant terwijl een buffetkast een terug liggende bovenkant heeft. Hiermee bedoelen we dat het bovenste gedeelte van de kast iets dunner is dan het onderste gedeelte. Gemiddeld gezien ligt deze terugval tussen de 10 en 15 centimeter, maar het kan ook meer of minder zijn. Dit hangt af van de kast.

Verschil tussen een winkelkast en een buffetkast
Verschil tussen een winkelkast en een buffetkast afgebeeld.

Wat is een winkelkast?

Een winkelkast is een brede wandkast met twee lagen die uitgevoerd zijn met klapdeuren, schuifdeuren, lades of open vakken.Wanneer je de naam winkelkast hoort dan denk je vast meteen aan een kast die men gebruikt in een winkel. Dit klopt grotendeels ook. Winkelkasten vonden hun weg vanuit winkels zoals kruidenierszaken, drogisterijen en apothekers via antiekhandels naar onze huiskamers en keukens. Zeker oude winkelkasten en of tweedehands vintage varianten zijn vandaag de dag erg populair. Maar ook een nieuwe winkelkast van bijvoorbeeld teakhout is een bijzonder mooie aanwinst voor je woning. Populaire kleuren zijn wit, grijs en zwart.

Wat is een buffetkast?

Een buffetkast is een brede wandkast met een terug liggende bovenkant. Dit is het open vak in het middelste gedeelte van de kast waar men het bestek uit kan stallen of bijvoorbeeld een fruitschaal ten toon kan stellen.

Hoe kan ik mijn winkelkast of buffetkast het beste inrichten?

Het inrichten van de buffetruimte en andere vakken van de winkelkast of buffetkast is een leuk klusje. Met deze handige tips kun je een fraaie indeling van je kast maken. Zet mooie spulletjes zoals fotolijstjes, beeldjes, kaarten en souvenirs op zicht. Voor het buffet deel kan je denken aan een gave fruitschaal, tafelklok, boeken of vazen. Voor de laatste trends op het gebied van inrichting kun je eens een kijkje nemen op het platform Pinterest.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke Molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

Enkele winkelkasten uit onze uitgebreide collectie:
De_opkomst_van_houten_meubelen_met_een_visgraat_patroon

De opkomst van houten meubelen met een visgraat patroon

Als je al een tijdje op zoek bent naar nieuwe meubels dan is het je vast opgevallen. Houten meubelen met een visgraat patroon zijn erg in opkomst. De tafels, kasten en tv-meubelen met de bekende zigzag zien we veel terug als vervolg op de enorme trend met industriële meubelen. In dit artikel bespreken we de opkomst van houten meubelen met een visgraat patroon.

Oorsprong van houten meubels met een visgraatpatroon

De oorsprong van elementen met een visgraatpatroon is helemaal terug te leiden naar de Romeinse tijd. In deze tijd ontdekten wegenbouwers dat de wegen stabieler konden worden aangelegd door de stenen in een pijl (met de richting van het verkeer) te leggen.

Het pijlvormige patroon zien we in de middeleeuwen behalve in vloeren ook in schilderingen op deuren, poorten en raamluiken. Deze stijl trokken de mensen van adel ook door in vlaggen en schilden bij veldtochten. De houten zigzagpatronen zien we sinds die tijd terug in kastelen, paleizen en herenhuizen van welvarende Europese families, met name in Frankrijk. Later komt deze woonstijl dan ook met name terug in Parijse appartementen.

Na Tweede wereldoorlog zijn de materialen schaars en het geld op. Daardoor winnen andere goedkopere materialen het van de traditionele houten vloer met visgraat patroon. Vandaag de dag lijkt het tij gekeerd in veel woningen. In huizen  met een industriële woonstijl is de patroonvloer weer terug van weggeweest. Deze trend is dan ook doorgeslagen naar de (teak) houten meubels.

Visgraat of Hongaarse Punt?

In de basis zijn er drie soorten houtpatronen die de ronde doen. Ten eerste is er het enkele visgraatpatroon. Deze patroonsoort kent een gebroken zigzag die onder een hoek van 45 graden met de kopse kanten in het midden van het tafelblad bij elkaar uitkomen.

Ten tweede is er het dubbel visgraat patroon. Bij dit patroon gebruikt men kortere houten banen onder een hoek van 45 graden. Dit patroon herhaalt zich steeds, waardoor er als het ware een ‘W’ vorm ontstaat in het tafelblad. Ten derde is er de Hongaarse punt. Deze patroonsoort bestaat uit rechtere banen onder een hoek van 60 graden waarbij het hout in een puntvorm in het midden bij elkaar komt.

Tussen het normale visgraatpatroon en de Hongaarse punt is wat verwarring ontstaan. De begrippen worden (online) door elkaar gebruikt. Als je op het internet zoekt naar meubels met een visgraatpatroon kom je regelmatig meubels met een Hongaarse punt tegen. Hierdoor zet men veel weg onder de term visgraat.

Tafels met een visgraatmotief

Dit type industriële tafels is vaak vervaardigd uit de houtsoort eiken in combinatie met een zwart stalen frame en poten in de U-vorm of de A-vorm.
De Accent collectie van Livingfurn is een meubelcollectie met tafels die een visgraatmotief bevatten.

Kasten met een visgraatmotief

Ook industriële kasten met dit patroon komen regelmatig naar voren.
De Accent collectie van Livingfurn bevat ook diverse kasten met een eigentijds visgraatmotief.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke Molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

5_eetkamerstoelen_die_altijd_lekker_zitten_Stoks_Meubelen_Venray

5 eetkamerstoelen die altijd lekker zitten

Een eetkamerstoel vinden die lekker zit kan een hele opgave lijken. Zeker als je er ook regelmatig aan wilt thuiswerken is een comfortabele stoel een absolute must-have. In dit artikel vertellen we je graag welke eisen je op je lijstje kunt aanvinken of wegstrepen. Iedereen wil een eetkamerstoel waaraan je lekker kunt zitten. Daarom hebben we 10 eetkamerstoelen die altijd lekker zitten voor je op een rijtje gezet.

Waar moet een eetkamerstoel aan voldoen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de stoel de juiste hoogte heeft ten opzichte van je tafel. Een te hoge of te lage stoel ten opzichte van de tafel zit niet lekker. Zeker als je thuis werkt met bijvoorbeeld een laptop is de juiste afstand tussen zitoppervlak en tafelbladhoogte een belangrijk punt.

Ten tweede is een rechte houding natuurlijk erg belangrijk. Recht zitten is gezonder dan onderuitgezakt hangen. Natuurlijk is niet elke eetkamerstoel per definitie een ergonomische stoel. Toch is het goed om bij je aankoop te letten op de houding van de rugleuning van de stoel. Ga er eens goed tegenaan hangen. Blijft het materiaal stabiel of veert het materiaal mee?

Eetkamerstoelen met armleuningen nemen vaak meer ruimte in beslag dan eetkamerstoelen zonder armleuningen. Een armleuning is erg prettig maar voor veel mensen zeker geen verplicht onderdeel van een stoel. Zonder armleuning stap je namelijk gemakkelijker in- en uit de stoel. Zeker in kleinere huizen met minder ruimte zoals een appartement zijn stoelen zonder armleuning vaak een slimmere keuze. Ons team van woonspecialisten heeft de volgende eetkamerstoelen voor je uitgeprobeerd:

5. Eetkamerstoel Palma

Voor wie echt zacht wil zitten is eetkamerstoel Palma een juiste keuze. Het plooivormige kussen zit mooi verwerkt over de ronde vormen van het zitoppervlak. Deze zachte oase is een genot voor elk achterwerk. Het onderstel is kruisvorm zorgt ervoor dat je jouw benen overal kwijt kunt. Deze speelse stoel is ideaal voor wie niet zo goed stil kan zitten. Daarnaast is dit zitmeubel verkrijgbaar in spannende kleuren als lichtgrijs, geel en groen. Een ware eyecatcher!

4. Eetkamerstoel Navarra

De vlakverdeling ondersteund de rug precies op de juiste plaatsen. Omdat de rugleuning niet helemaal recht is, is dit een stoel om zeer relaxed te dineren met vrienden en familie. Het lijnenspel van degelijke naden is een lust voor het oog en is verkrijgbaar in de kleuren antraciet en cognac.

3. Eetkamerstoel Eljas

Echt lekker zitten doe je op de Eljas. Dit is een van onze favoriete stoelen en niet zonder reden. Deze eetkamerstoel ondersteund het lichaam niet alleen van onderen maar ook van opzij. De komvormige randen zorgen voor optimaal zitcomfort, de hele dag door. Ideaal om lekker te werken aan de keukentafel zonder rugklachten. Deze mooie industriële stoel met krachtig lijnenspel is een aanwinst voor elke eetkamer of keuken. Op het gebied van kleur valt er helaas minder te kiezen. Deze stoel is te koop in de kleuren antraciet en cognac.

2. Eetkamer stoel Belmonte

Deze zetel is vernoemd naar de Portugese plaats Belmonte. Het brede en ook dikke zitvlak maakt dat deze stoel erg lekker zit. Ook de rug partij is voorzien van een extra comfortabele dikke laag schuimvulling. Hierdoor kun je uitgebreid tafelen en uren lang kletsen met vrienden en bekenden. De hele straat wil aanschuiven met deze heerlijke stoel Belmonte. Verkrijgbaar in 3 kleuren!

1. Eetkamerstoel Bunol

Deze industriële eetkamerstoelgenaamd Bunol (vernoemd naar de Spaanse stad Buñol in de provincie Valencia)  is een echte basic eetkamerstoel die aan veel wensen voldoet. De twee U-vormige poten zorgen voor een stabiele kindvriendelijke zitbeleving. Met deze stoel valt niet te schommelen. Ideaal voor jonge gezinnen met avonturiers die hun eigen grenzen nog niet kennen. De Bunol heeft een echte rechte houding is dus goed geschikt om thuis te werken.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke Molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

Waar_moet_je_op_letten_bij_het_kopen_van_een_dressoir_Stoks_Meubelen_Venray

Waar moet je op letten bij het kopen van een dressoir?

Het dressoir is het pronkstuk voor elk interieur. Hierin of beter gezegd  hierop, komen alle elementen van de ruimte samen.  Wil jij een mooi dressoir kopen voor je woning?
Wij vertellen we je graag waar je op moet letten. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een dressoir.

Wat is een dressoir?

Het Nederlandse woord dresssoir komt van het oud-nederlands dressoor en  is afgeleid van het Franse woorddressoire. Dit is op zijn beurt weer  een ontlening van het oudfranse woord dreçor dat ‘dientafel’ of ‘buffet’ betekend.  Hiermee bedoelen de Fransen een plek om op te dienen en huisraad als borden en glazen te laten zien. Bij een uitgebreide maaltijd kon men hierop dus alles kwijt dat niet meer paste op tafel.

Als we even bladeren door ons woordenboek dan komen we uit op de volgende definities:
Een dressoir is een lage kast zonder bovenbouw. Het is een kast die tegen de muur aan geplaatst dient te worden en heeft dan ook een duidelijke voor- en achterkant.

Aandachtspunten in een notendop:

  • 1. De afmetingen van het dressoir, meten is weten!
  • 2. Zoek naar de obstakels aan de muur zoals stopcontacten.
  • 3. Kies de juiste soort dressoir.

1. De afmetingen van het dressoir, meten is weten!

Het belangrijkste waar je op moet letten zijn de afmetingen van het dressoir en de afmetingen van het oppervlak waar je deze kast wilt plaatsen. Niets is zo jammer als een te groot dressoir in een te kleine ruimte of een te klein dressoir in een te grote ruimte. Het oude gezegde meten is weten komt hierbij goed van toepassing. Gelukkig hebben we hier bij Stoks Meubelen een handig trucje voor.

Naast het gebruik van een rolmaat kun je de plek voor het dressoir het beste uitmeten door diverse A4’tjes op de vloer te leggen om in te schatten hoeveel ruimte de kast in beslag neemt.  Zo zie je meteen hoeveel oppervlakte van de kamer het te kopen dressoir in beslag zal nemen.

2. Zoek naar obstakels aan de muur zoals stopcontacten.

Er is niets mooier dan een lange muur met een chique dressoir die voor verbinding in de kamer zorgt. Soms kunnen er echter dingen in de weg zitten waardoor je het dressoir niet kunt plaatsen. Maak daarom een inschatting van eventuele obstakels. Let goed op zaken als stopcontacten, telefoonaansluitingen  (ISRA-Punt) of de kabel voor analoge TV. Zeker als je wifi versterker normaal op deze plek hangt voor het beste bereik is het jammer als daar de kast moet komen en je daar nog niet over nagedacht had.

3. Kies de juiste soort dressoir.

Ben je tevreden over de gemeten beschikbare ruimte in huis en heb je onderzoek gedaan naar eventuele stopcontacten of andere obstakels die jouw droomkast in de weg staan? Dan is het goed om na te denken over de soort lage opbergkast waarnaar je op zoek bent.  Het dressoir is een meubel met vele gezichten. Om je op weg te helpen zetten we hieronder enkele soort dressoirs op een rijtje:

A. Een traditoneel dressoir
Een traditioneel dressoir is gekenmerkt door het gebruik van lades. De eerste dressoirs stammen al uit de middeleeuwen. In meubilair uit de tijd trof men al een lade aan waarin het linnen tafellaken bewaard kon worden om de eettafel mee te dekken. Voor die tijd was dit een belangrijke functionaliteit. Ben je op zoek naar een traditioneel dressoir? Kijk dan altijd of er lades in het ontwerp van de kast verwerkt zitten. Een traditioneel dressoir kenmerkt zich door wat dikkere vierkante poten die veel gewicht (massief hout) kunnen dragen. De landelijke woonstijl sluit goed aan bij dit type dressoir.

B. Een vintage dressoir
Vintage meubelen zijn erg gewild. Niet onze specialiteit maar toch leuk om even te benoemen. Dressoirkasten uit de jaren 40, 50 en 60 van de vorige eeuw (de meubels uit de wederopbouw) worden over het algemeen beschouwd als vintage. Hierbij valt op dat deze dressoires vaak zijn uitgerust met schuifdeuren en dat het dressoir rust op ronde of ovalen poten. Dit type pootjes geeft het ontwerp een speelse uitstraling.

De keuze voor schuifdeuren in deze periode komt waarschijnlijk door de opkomst van persoonlijke administratie. Het bewaren van brieven, rekeningen, verzekeringsbewijzen en andere persoonlijk administratie was voor velen aan het einde van de vorige eeuw een dagtaak. Schuifdeurkasten kennen we ook vooral uit kantoren met ruimtegebrek. Zie jij de link?

C. Een modern dressoir
Een modern dressoir is uitgevoerd met klapdeuren. Deze deuren zijn voor de echte liefhebber van modern ook nog eens greeploos in een hooglans lak of juist mat design. Een modern dressoir is vaak uitgevoerd met dunne poten die veel gewicht kunnen dragen. Hiervoor gebruikt men vaak een metalen onderstel dat ook (mat)zwart of metallic zilver gespoten is. De industriële woonstijl heeft dan ook veel aansluiting bij dit type dressoires.

D. Een hangend dressoir
Erg modern en populair zijn hangende meubels. Bij veel woningen met een modern interieur is het hangende TV-meubel de eyecatcher van alle meubelen. Maar wist je dat er ook hangende dressoirs bestaan? Deze kasten zonder poten schroef je vast aan de muur waardoor deze zweeft. Handig met stofzuigen en dweilen en bovendien de blikvanger van je woonkamer. Hierbij moet je wel opletten dat je een stevige achtermuur als drager neemt. Een gipswandje kunnen we voor het ophangen van een dressoir niet aanraden.

Toch liever een andere kast kopen?

Wellicht kom je na het lezen van dit artikel tot de conclusie dat een dressoir niet de juiste kast voor jou is. Gelukkig hebben wij Stoks Meubelen ook genoeg andere kasten zoals bijvoorbeeld vitrinekasten, buffetkasten en schuifdeurkasten. Je kunt ook dit artikel lezen over hoe je de juiste kast voor je woonkamer kunt kiezen.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke Molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

Enkele favoriete producten van andere klanten:

De 5 voordelen van een teak tuintafel

Dit zijn de 5 voordelen van een teak tuintafel

De juiste tuintafel kopen kan een lastige opgave zijn. Wie op zoek is naar een tuintafel loopt tegen enkele vragen aan zoals:  Hoeveel personen wil ik kwijt aan tafel, en bovenal?  En: Welke materiaalsoort moet ik kiezen? In dit blog geven we vijf motivaties waarom je deze zomer het beste voor een teak tuintafel kunt kiezen.

5. Een houten tuintafel is het verlengstuk van je interieur

Heb je een interieur met houten meubelen en wil je deze stijl graag doortrekken in de tuin? Teak houten tuinmeubelen vormen de ideale verbinding tussen binnen en buiten. De warme uitstraling van het hout zorgt ervoor dat er een connectie ontstaan tussen de sfeer in het huis en in de tuin.

4. Teak houten tuintafels zijn verkrijgbaar in diverse lengtes

Hoeveel gasten wil jij uitnodigen? Met een teak tuintafel krijg je de hele buurt bij elkaar. Ook een familiedag organiseren is geen probleem met de diverse lengtes in ons assortiment. Onze langste tuintafel is wel 2.80 meter lang! Overzicht van de lengte van onze tafels van klein naar groot:
2m, 2.20m, 2.40m, 2.60m, 2.80m.

3. Een teakhouten tuintafel is erg sterk

Teak hout is erg sterk. Zo sterk dat ze er in Azië huizen mee bouwen. Dit soort tuintafels is zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Het hout is goed bestending tegen alledaagse handelingen zoals eten, drinken, knutselen etc. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het bestek van de kleinste in het hout krast tijdens de jaarlijkse familie barbecue! Ook thuiswerken is ideaal aan een sfeervolle teakhouten tuintafel.

2. Een teakhouten tuintafel verkleurd mooi

Je kent het wel, een tuin of balkon met een verweerde plastic tuintafel. Het kunsstof wit is vaal geworden of groen uitgeslagen door de algen die zich er dankzij wind en regen hebben gehuisvest. Ook In tegenstelling tot een kunststoffen tuintafel zal een teak tuintafel hier geen last van hebben.
Teak hout heeft de eigenschap mooi te verweren. Je tafel zal in de loop van tijd grijzer worden dankzij de UV-straling van het zonlicht. Groen van de algen zal hij gelukkig niet worden. Wissel je plastic tuinset daarom snel in voor een teakhouten tuintafel en tuinstoelen

1. Een teakhouten tuintafel gaat vele seizoenen mee!

Dit type tuinmeubel gaat vele seizoenen mee, zeker onder de overkapping of in de serre! Het hout is bestendig voor alle vier de jaargetijden. Teakhout is bestand tegen regen, zon, wind et cetera en is daarom zeer geschikt als tuinmeubel. Je kunt je tuinmeubel (in principe) het hele jaar buiten laten staan. Teak houten tuinmeubelen zijn onderhoudsarm. Wil je ze in topconditie houden dan zijn er ook nog eens veel passende producten om het hout supermooi te houden!

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke Molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

Wat zijn massief houten meubelen?

Wat zijn massief houten meubelen?

Veel van onze meubelen zijn gemaakt van massief hout. Een term die je echter helaas steeds minder hoort in de meubelindustrie. Bovenal is dit een begrip dat vooral bij jongeren steeds minder bekend is. In dit blog geven we antwoord op de vraag: Wat zijn massief houten meubelen?

Wat zijn massief houten meubelen?

Massief houten meubelen bestaan volledig uit hout en zijn daardoor erg sterk. Vroeger waren bijna alle meubels in huis van massief hout.  In de loop van de 20e eeuw  kwamen er veel nieuwe materialen en bewerkingstechnieken op. Hierdoor nam het aantal massieve meubels af.

Door de komst van materialen als plastic, glas en staal worden meubels niet alleen meer uit massief hout gemaakt. Ook nieuwe technieken zoals fineren ( een dunne laag echt hout lijmen op een ander materiaal) zorgen ervoor dat tafels en kasten niet langer uit volledig echt hout gemaakt worden. Dit brengt enkele voordelen en nadelen met zich mee.

De voor- en nadelen van massief houten meubelen

Massief houten meubels zijn beresterk en behouden jarenlang een mooie uitstraling.Dit is een van de grootste voordelen van meubels van massief hout.
Als je nadenkt over de aankoop van massief houten meubelen dan kan onderstaande opsomming je helpen bij je overwegingen.

Voordelen van massief houten meubelen:
Massief hout is super sterk
Massief hout zorgt voor de hoogste kwaliteit meubelen
Massief hout is erg duurzaam (lange levensduur)
Massief hout geeft die echte warme uitstraling voor je interieur


Nadelen van massief houten meubelen:
Massief houten meubelen kunnen zwaar zijn om te tillen
Massief hout kan werken (gevoelig voor vocht en temperatuurswisselingen)
Over het algemeen zijn massieve meubels duurder dan bewerkte houten meubels

Soorten massief houten meubels

Ben je overtuigd van de voordelen van een massief houten meubel van topkwaliteit? Als je massief houten meubels wilt kopen dan kun je kiezen uit diverse soorten hout.
Zo zijn er massief eiken meubels, massief grenen meubels en massief teaken meubels.
Bij Stoks Meubelen zijn we gespecialiseerd in de verkoop van massieve teak houten meubels.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke Molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

Wat is het verschil tussen nieuw en gerecycled teak hout?

Wat is het verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout?

Gerecycled teak maakt sinds enkele jaren zijn opmars in de meubelindustrie. Als je meubels wilt kopen kan dit verwarrend zijn. Soms is het verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout lastig te zien. Daarom geven we je in dit blog zo veel mogelijk informatie over het verschil tussen nieuw en gerecycled teakhout.

Wat is gerecycled Teakhout?

In veel Aziatische landen is het veel gebruikelijker om met hout te bouwen. Beton en baksteen worden wel gebruikt maar men vertrouwd in deze culturen nog altijd volop op de bouwkunsten van timmermannen en houtbewerkers. Met name in Indonesië zijn veel openbare gebouwen en faciliteiten gebouwd met de tropische houtsoort teak. En dit is niet onterecht. Teak hout is ontzettend stevig en een uitstekend bouwmateriaal. De V.O.C. ontdekte vroeger bijvoorbeeld dat deze houtsoort uitstekend geschikt was om schepen van te bouwen. Ook naar de lokale scheepvaart in Indonesië gebruikt men nog altijd het hout van de Tectona Grandis.

Gerecyclede teak meubelen worden veelal gemaakt vanuit afvalhout dat afkomstig is uit oude huizen, kantoren, boten en andere zaken die de infrastructuur dienen. Het hout mag dan wel oud en gebruikt zijn,  door dit proces van veroudering, komt juist een bijzondere kwaliteit van teakhout naar voren. Teakhout heeft namelijk de eigenschap om “mooi te verweren” naarmate het hout ouder is.

Gerecycled teakhout is dan ook erg populair bij houthandelaren die partijen uit de sloop weer aanbieden voor de meubelmakerij. Ook de eindgebruiker kan de karakteristieke uitstraling van het oude teakhout wel waarderen. Veel mensen zoeken naar een warme en toch stoere uitstraling voor hun interieur. Kasten en tafels van gerecycled teakhout zorgen net wat meer voor die gewenste robuuste uitstraling.

Wat is nieuw teakhout?

Nieuw teakhout is veelal ook afkomstig uit Indonesië. In tegenstelling tot gerecycled teak komt nieuw teakhout niet uit lokale gebouwen maar uit houtplantages. Plantage teakhout komt voort uit aangelegde plantages waar men speciaal voor de meubelindustrie teak hout kweek. De teakboom (Tectona grandis) is een boomsoort die wel meer dan 40 meter hoog kan worden.

Nieuw teakhout moet voldoen aan de juiste keurmerken voordat het naar Europa verhandeld kan worden. Bij Stoks Meubelen importeren wij enkel nieuw teakhout dat gecertificeerd is en voldoet aan de meest moderne standaarden. Ook nieuw teakhout kan er oud uit zien en dit maakt dat het lastig is om onderscheid te maken tussen nieuwe en gerecyclede teak meubelen.

Wat zijn de verschillen tussen beide houtsoorten?

Er zijn weinig tot geen verschillen tussen gerecycled teakhout en nieuw teakhout.  En de houtsoort is in principe hetzelfde. Toch maken we bij de verkoop van kasten en tafels onderscheid tussen nieuw en gerecycled teakhout. Het een is niet per definitie beter dan het ander. Beide soorten zijn even sterk en gaan (net zo) lang mee in je interieur! Het voordeel van gerecyled teakhout is dat het hout een tweede leven en bestemming krijgt. Hierdoor beperken we de kap van nieuwe bomen, de verspilling van reeds gekapt hout en komt deze mooie houtsoort niet terecht tussen het puin.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in de sfeervolle showroom in onze authentieke molen op Sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

Waar_Moet_Je_Op_Letten_Bij_Het_Kopen_Van_Teak_Houten_Tuinmeubelen_Stoks_Meubelen

Waar moet je op letten bij het kopen van teakhouten tuinmeubelen?

De klinkers van het zijn schoongespoten en de bloembollen zijn ingezaaid. De tuin is zo goed als zomerklaar! Nu is het tijd voor de finishing touch: teakhouten tuinmeubelen op het terras! Wie voor het eerst kiest voor houten tuinmeubelen heeft vaak enkele vragen. Met de volgende factoren kun je rekening houden bij de aankoop van teak houten tuinmeubels.

Een zespersoons teakhouten tuintafel kopen

Heb jij een groot gezin of krijg je veel bezoek over de vloer? Een van de populairste teakhouten tuinsets is de tuintafel voor 6 personen. Zeker voor een grote tuin is dit formaat een mooie terras vuller. Met een zes persoons tuinset van teakhout heb je een sterke luxe tafel in combinatie met comfortabele tuinstoelen waar je in de zomer al jouw gasten op kunt ontvangen.

Een vierpersoons teakhouten tuintafel kopen

Naast de sets voor 6 personen zijn ook de tafels en stoelen voor 4 personen erg geliefd. Een tafel met stoelen voor 4 personen is uitermate geschikt voor kleinere tuinen.
Natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen om 6 stoelen aan een vierpersoons tafel te plaatsen bij de ontvangst van extra gasten.

Welke soort tuinstoelen heb ik nodig?

Als je de keuze hebt gemaakt tussen een 4- of een 6-persoons tuintafel dan blijft de keuze tussen stoelen met een hoge of een lage rug over. Teakhouten tuinstoelen met een hoge rug zijn vaak verstelbaar in 3 standen. Ook zijn stoelen met een hoge rug vaak net iets zwaarder van stoelen met een lage rug. Dit maakt het aanschuiven van de stoelen aan de tafel lastiger. Teakhouten tuinstoelen met een lage rug zijn, ondanks dat ze massief zijn, vaak lichter en dus wendbaarder.

Welke tuinkussens heb ik nodig?

Wie een teak tuinset koopt heeft ook bijpassende tuinkussens nodig. Ondanks de mooie vorm van het teakhout maakt een kussen het zitten veel aangenamer. Veel teakhout tuinmeubelen hebben een universele maat. Dit betekend dat je gemakkelijk bijpassende kussens kunt bestellen. Het is ook belangrijk om naar de dikte van de tuinkussens te kijken. Dikkere kussens zitten vaak lekkerder maar kunnen in de zomer er ook voor zorgen dat je meer gaat zweten. Ook zijn dikkere tuinkussens lastiger op te bergen omdat deze gezamenlijk meer ruimte in beslag nemen.

Nieuwe of tweedehands teakhout tuinmeubelen kopen?

Natuurlijk kun je op marktplaats zoeken naar een gebruikte tweedehands set teak meubelen. Het hout is helaas dan vaak al verkleurd door de zon. Dit betekend dat je zelf aan de slag zult moet gaan om een piekfijne set op je terras te hebben. Voor de handige doe-het-zelver is dit natuurlijk geen probleem. Wellicht vraag jij je nu af of je jouw teak meubelen kunt schilderen?

Bij de aankoop van een nieuwe set heb je het eerste jaar  geen omkijken naar het onderhoud. Naarmate de seizoenen verstrijken zullen de tuinmeubelen steeds verder verkleuren. Uiteraard leggen we je graag uit hoe jij jouw teak meubelen kunt onderhouden. Bij Stoks Meubelen kun je altijd terecht voor een schitterende nieuwe set teak houten tuinmeubels. Ook voor de kleinere portemonnee hebben wij teak tuinmeubelen tegen outlet prijzen.

Over Stoks Meubelen

Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in onze sfeervolle showroom in de molen op sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.

Andere lezers bekeken deze producten:

De 5 voordelen van houten meubelen

De 5 voordelen van houten meubelen

De zoektocht naar nieuwe meubels is niet altijd even gemakkelijk. Een andere woning. Een nieuwe aanbouw. Soms ben je simpelweg niet helemaal tevreden met je huidige interieur maar weet je ook niet zo goed hoe het anders kan. Het is altijd goed om je in te lezen over diverse woonstijlen en materialen. In dit blogartikel geven we je graag uitleg over de 5 voordelen van houten meubelen.

1. Hout is een duurzame keuze

Hout is een milieuvriendelijk materiaal. Om hout te kappen, vervoeren en bewerken zijn relatief weinig fossiele brandstoffen nodig. Door bossen duurzaam te beheren en nieuwe bomen te platen raakt hout als grondstof eigenlijk niet op. Bovendien kunnen we hout erg goed hergebruiken. Bomen slaan met hun groei CO2 op en ook dit is goed voor het milieu. Wist je dat ons teakhout veelal uit aangeplante bossen komt en dat het merendeel van onze meubelen afkomstig is van gerecycled teak uit indonesië. Sommige van onze kasten en tafels hebben bijvoorbeeld eerst gediend als woning, deur of boot.

2. Houten meubels hebben een warme uitstraling

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een modern interieur. Soms slaat dit door tot een bijna klinische witte uitstraling voor de huiskamer.  Je wilt toch niet dat je kinderen in een tandartspraktijk opgroeien? Gelukkig kun je strak en gezellig heel goed met elkaar combineren. Houten meubelen hebben een warme uitstraling en vormen zijn bij uitstek de soort sfeermakers die je zoekt.  Een houten eetkamertafel vormt het knusse middelpunt van de woonkamer en het gezin.

3. Houten meubilair is tijdloos

Hout is een echt natuurproduct. Hout is sterk en gemakkelijk te bewerken. Hierdoor kan hout gebruikt worden voor veel einddoelen. De mensheid kwam er al vroeg achter dat dit materiaal bijzonder geschikt is om meubelen van te bouwen. Vanaf de middeleeuwen kennen we al de eiken kasten en tafels zoals we ze nu kennen. Natuurlijk is de uitstraling van een ridderzaal niet wat gemiddelde persoon vandaag de dag zoekt. In tegenstelling tot een klassiek interieur zijn houten meubelen ook erg toepasbaar in een moderne kamer.

4. Hout is een verlengstuk van de natuur

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een balans tussen hun leven in de stad en de elementen uit de natuur. Hout is een natuurlijk materiaal. Met mooie houten meubels haal je een hoogwaardig stukje landschap in je huiskamer. Wat denk je bijvoorbeeld van een houten tafelbladen die je doen denken aan een boomstronk? Het specialisme van Stoks Meubelen ligt op het gebied van teakhout. Teak is een tropische houtsoort met fantastische natuurlijke eigenschappen. Door zijn tropische oorsprong is teakhout erg vet. Hiermee bedoelen we dat teakhout een hoog oliegehalte heeft. Hierdoor is teakhout erg weerbestendig en is het zelfs geschikt om tuinmeubelen van te maken.

4. Hout brengt harmonie

Hout is een harmonisch basiselement. Van een basic houten eetkamertafel kan je daarom jaren plezier hebben zonder dat deze gaat vervelen. Het kan echter geen kwaad om verschillende houtsoorten in je interieur te gebruiken. Zo kun je eiken, grenen en teak eindeloos door elkaar heen gebruiken. Vaak moet je hiervoor wel de kleuren een beetje op elkaar afstemmen. Maar wees niet te voorzichtig. Donker en licht hout kan evengoed voor een goede harmonie in huis zorgen!

Wat is teakhout en waar komt het vandaan?

Wat is teakhout en waar komt het vandaan?

Het Nederlandse landschap staat vooral bekend om zijn vele loofbomen en naaldbomen. Denk hierbij aan eiken, iepen en beuken. Deze mooie inlandse houtsoorten hebben goede eigenschappen voor de meubelmakerij. Maar er is ook nog een ander soort namelijk het teakhout. Om te begrijpen wat teakhout is en waar het vandaan komt duiken we de geschiedenis in.

De geschiedenis van teakhout
De verbinding tussen Nederland en het teakhout gaat terug tot de zeventiende eeuw. Deze periode die men ook wel de gouden eeuw noemt is de hoogtij voor de Nederlandse scheepsbouw. In de deze tijd koloniseerde de Republiek Der Zeven Verenigde Nederlanden onder andere Indonesië, Maleisië en een deel van het huidige Taiwan.

Tijdens deze diverse ontdekkingsreizen kwamen de scheepsbouwers voor het eerst in aanraking met teakhout. Tot hun grote verbazing bleek deze houtsoort uitermate geschikt voor het herstel en de nieuwbouw van schepen voor de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en de WIC (West-Indische Compagnie). Zo deed het hout zijn intrede in Europa.

De eigenschappen van teakhout
Zo ontdekte men onder andere dat teakhout uitstekend tegen vocht kan. Zelfs na enkele jaren onder water konden balken van teak voor een schip hergebruikt worden. Het hout werd niet rot en bleek beter bestand tegen schimmels en algen. Ook werd het hout niet zo glad en was het dus veiliger om op te lopen.

Waar komt het teakhout vandaag de dag vandaan?
De oorsprong van teak ligt dus in het zuidoosten van Azië. Ook vandaag de dag komt het teakhout uit plekken als Thailand, Indonesië, Birma, Java en India. Oorspronkelijk gebruikte men hout uit de oerwouden maar sinds de grotere vraag uit het Westen zijn heuse teakplantages ontstaan.

Welke soorten teakhout zijn er?
In de regel zijn er drie soorten teakhout namelijk Halus teakhout, Kasar teakhout en Dengkleh teakhout. Teakhout is bijzonder geschikt voor het fabriceren van meubelen omdat het een sterke en duurzame houtsoort is. Het splintert bijna niet en is van nature erg vettig. Door het vet kan water en vocht moeilijk tot de kern doordringen. Dit maakt het teakhout weer bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld tuinmeubels. Elke soort teak heeft zijn eigen karakter, hieronder nader toegelicht.

1. Halus teakhout
Halus teak heet in Azië ook wel Lesung hout. Deze teaksoort komt vooral uit de plantages in Indonesië. Omdat het in een plantage groeit heeft het in tegenstelling tot Dangkleh of gerecycled teak geen leven achter zich. Het relatief jonge hout heeft in een onbehandelde en geschaafde vorm de meest moderne uitstraling van de drie verschillende soorten en is zeer geschikt voor de productie van tafels, banken en kasten.

2. Kasar teakhout
De tweede soort teakhout is Kasar. Kasar teak staat bekend om zijn natuurlijke look en feel.
Deze robuuste soort teak is vaak enkel geborsteld waardoor het oppervlak ruw is en de structuur zoals de houtnerven goed zichtbaar blijven.

3. Dengkleh teakhout
Deze soort teak is vaak iets donkerder omdat het het met de hand bewerkt en gekleurd word. Het kleuren van deze soort teak gebeurt onder andere met bananenbladeren.

Naast deze 3 natuurlijke soorten zijn er ook nog enkele bewerkte soorten zoals gerecycled teak en mixed wood.

4. Gerecycled teak
Hadden we al gezegd dat Teakhout heel goed te hergebruiken is? Soms komt het hout voor teakmeubels uit gerecyclede materialen. Denk hierbij aan afgebroken gebouwen of schepen. In Azië is het namelijk heel normaal om in een houten constructie te wonen.

5. Mixed wood teak
Iets minder bekend is het Mixed Wood Teak. Bij dit principe gebruikt de meubelmaker verschillende delen teakhout door elkaar heen. Dit zorgt voor een speels tafereel en bovenal een uniek en karakteristiek ontwerp.

Over Stoks Meubelen in Venray
Stoks Meubelen is al sinds 1989 de landelijke specialist op het gebied van teak houten meubelen. Je bent van harte welkom in onze sfeervolle showroom in de molen op sportlaan 10 te Venray. We voorzien je graag van passend advies en bezorgen teak meubelen door heel Nederland en een groot deel van België en Duitsland. Daarnaast maken we ook teak houten meubelen naar wens op maat. Neem gerust contact op bij vragen of interesse in ons aanbod kwaliteitsmeubelen.